SON DAKİKA
Hava Durumu

MİSİ’YE YAŞAYAN BİR MEKÂN KAZANDIRILDI

Nilüfer Belediyesi’nin, geleneksel ipek böcekçiliği zanaatının turizme kazandırılması amacıyla hizmete açtığı İpek Evi, Tarihi Kentler Birliği tarafından da “Uygulama” kategorisinde ödüle değer bulundu. Nilüfer’in adeta kültür sanat köyüne dönüşen mahallesi Misi’de, Bursa’nın geçmişinde önemli yeri olan ipek ve ipekböcekçiliğini gelecek kuşaklara aktaracak değerli bir mekân ziyarete açıldı. Daha önce Nilüfer Belediyesi, NİLSEM ve Misi Köyü

Haber Giriş Tarihi: 19.04.2022 00:00
Haber Güncellenme Tarihi: 19.04.2022 00:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursasehrengiz.com/
MİSİ’YE YAŞAYAN BİR MEKÂN KAZANDIRILDI

Nilüfer Belediyesi’nin, geleneksel ipek böcekçiliği zanaatının turizme kazandırılması amacıyla hizmete açtığı İpek Evi, Tarihi Kentler Birliği tarafından da “Uygulama” kategorisinde ödüle değer bulundu.

Nilüfer’in adeta kültür sanat köyüne dönüşen mahallesi Misi’de, Bursa’nın geçmişinde önemli yeri olan ipek ve ipekböcekçiliğini gelecek kuşaklara aktaracak değerli bir mekân ziyarete açıldı. Daha önce Nilüfer Belediyesi, NİLSEM ve Misi Köyü Kadınları Yardım ve Dayanışma Derneği iş birliğiyle, Misi’de restore edilen tarihi bir binada faaliyete geçirilen İpek Evi, yeniden düzenlenerek daha işlevsel hale getirildi. İpek Evi ile Misi’nin kültürel değerlerine yeni bir halka eklenmiş oldu.

İpek Evi, Bursa’nın geleneksel ipek böcekçiliği zanaatını Nilüfer’de kültür ve turizmin bir parçası yapma, kaybolmaya yüz tutmuş bir meslek olarak ipek böceği yetiştiriciliğinin sosyal yaşamlardaki izlerini bugüne taşıma amacıyla düzenlendi ve yaşayan bir mekâna dönüştürüldü.

İpek böceğinin kozadan ipliğe doğru geçirdiği evreler, ipeğin kıymetli bir kumaş olarak tarihsel yolculuğu ve Bursa’nın sosyo-ekonomik gelişimindeki önemi, Bursalılar’ın anılarında ipekçiliğe ve kozacılığa dair kıymetli duraklar ve çok daha fazlası İpek Evi’nin hikâyesini oluşturuyor.

İpek Evi’nin yeniden düzenlenerek ziyarete açılması nedeniyle düzenlenen etkinlikte ipek böcekçiliğinin yaşatılması için çaba gösteren ve bu mekanın oluşumuna katkıda bulunan herkese teşekkür eden Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, ziyaretçilerin burada ipeğin hikâyesine tanıklık etmenin yanı sıra, zanaatın inceliklerini uygulayarak öğrenme şansı da bulacağını belirtti.

Çeşitli atölye çalışmalarının yapılacağı İpek Evi’nde, ipek dokuma işliğinin yanı sıra, Misili kadınların el emeği eserlerinin meraklısına sunulduğu bir satış ofisi ve ziyaretçilerin soluk alacağı bir kafeterya da yer alıyor.

 

Yeni haliyle yaşayan bir mekana dönüşen İpek Evi, Tarihi Kentler Birliği tarafından 20.’si düzenlenen Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması’nda “uygulama kategorisi”nde ödüle değer bulundu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.