SON DAKİKA
Hava Durumu

İki yüzlülük!

Asuman Kurt ÖGE   “İki yüzlü Edward”ın hikayesini bilir misiniz? Gerçekten de doğuştan iki yüzü olan Edward yaşadığı sürece en büyük düşmanını ensesinde

Haber Giriş Tarihi: 19.04.2022 00:00
Haber Güncellenme Tarihi: 19.04.2022 00:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursasehrengiz.com/
İki yüzlülük!

Asuman Kurt ÖGE

 

“İki yüzlü Edward”ın hikayesini bilir misiniz?

Gerçekten de doğuştan iki yüzü olan Edward yaşadığı sürece en büyük düşmanını ensesinde taşıdı.

Dünyanın belki de en şanssız insanı Edward Mordrake…

Ondokuzuncu yüzyılda İngiltere’de doğdu. Toplum O’nu lanetli olarak kabul etti. Ensesindeki yüzü, şeytani ikizi, yaşadığı sürece O’nu hiç rahat bırakmadı ve sürekli kötü düşüncelerini anlattı, anlattı…

Sonunda böylesi bir hayata dayanamayan Edward, 23 yaşında intihar etti.

Yaşarken kimsenin acısını anlayamadığı Edward, ölümünden yıllar sonra tıp insanları için araştırma konusu oldu. Edward’ın doğuştan iki yüzü vardı belki ama ikinci yüzünün kötülüğünü asla kabullenemedi!

O’nun hayat hikayesini neden mi anlattım? Bir durum tespiti yapmak için.

Şimdilerde bazıları; ikinci yüzlerini ensesinde değil, kalplerinde taşıyorlar. Yüzleri sürekli gülerken, ellerini ovuştura ovuştura arkanızdan fırıldak çeviriyorlar.

İnsanın arkasından konuşuyorlar da yüzüne karşı “canım, balım” diyecek kadar da karaktersiz oluyorlar.

İtalyan Yazar Susanna Tamaro’nun konu ile ilintili şu cümlesi çok özeldir:

“Sözcükler tek başlarına insanı kırmaz. İnsanı yaralayan, sözcüklerin arkasına saklanan iki yüzlülüktür.”

Hepimizden uzak olsunlar!

***

Elbette Şehrengiz hikayesi devam ediyor.

  1. sayımızın içeriğine bir göz atalım;

BUÜ Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin geçtiğimiz aylarda İznik Gölü’nde bulunan “tarihi Ambon Levhasının, Aziz Tryphon’un yaptırdığı ve su altında kaldığı düşünülen kayıp kilisenin bir parçası olabilir mi?” diye sordu.

Araştırmacı Kerim Bayramoğlu, ömrünü Bursa’ya adayan ‘Bursa ve Anıtları’ kitabının yazarı “Kazım Baykal’ın hayat hikayesini”, aramızdan ayrılışının 28. yılında sayfalarımıza taşıdı.

Eski Türk boy ve topluluklarında “su ve ulaşım araçları” hakkında ilginizi çekecek, bize göre dikkatle okunması gereken bir makaleyi ise Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyat Bölümü Öğretim Üyesi, Türk Dil Kurumu Bilim Kurulu Üyesi, Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim Derneği Başkanı Prof. Dr. Cengiz Alyılmaz kaleme aldı.

Araştırmacı Uğur Ozan Özen, Şehrengiz için 3 bölüm halinde -ki bu sayıda ilkini okuyacaksınız- hazırladığı “Bursa Takvimi” ile geçmişle geleceği buluşturan önemli bir çalışmaya imza attı.

Onyedinci yüzyılın ünlü eğitimcisi ve din alimi, hepsinden önemlisi bir kültür milliyetçisi olan “Vâni Mehmet Efendi’nin bize göre ders sıralarında okutulması gereken hayat hikayesini” Gazeteci İbrahim Öge araştırdı.

Ve yine İbrahim Öge, Bundan 102 yıl önce Yunan İzmir’e çıktıktan sonra yaşanan acıyı bir kez daha hatırlamakta yarar var” dedi ve Bursa genelinde, Yenişehir özelinde yaşanan işgali, katliamları ve kurtuluşun hikayesini Şehrengiz sayfalarına taşıdı.

İşgal yıllarında dönemin Yenişehir Kaymakamı Ethem Paşa’ya Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çektiği telgraf ve telgrafın içeriğini ise Dr. Salih Erol, ilk kez Şehrengiz okurları için kaleme aldı.

***

Evet, belediyelerin kültür-sanat faaliyetlerine de yer verdiğimiz Şehrengiz Dergisi’nin 130. sayısında yine dopdolu bir içerikle huzurlarınızdayız.

Keyifli Okumalar…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.