SON DAKİKA
Hava Durumu

Tarihin Aktörleri

Yazının Giriş Tarihi: 19.04.2022 14:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.04.2022 02:30

1 Ocak 1959; Fidel Castro Küba devlet başkanı oldu. 3 Ocak 1521; Martin Luther Roma Katolik Kilisesi tarafından aforoz edildi. 8 Ocak 1916; Müteffik güçler Gelibolu’dan çekildi.

11 Ocak 1922; İnsülin şeker hastalığının tedavisinde insanlar üzerinde ilk kez kullanılmaya başladı. 13 Ocak 1785; Dünyanın ilk gazetelerinden Daily Universal Register (The Times)  İngiltere’de yayımlanmaya başladı. 15 Ocak 1759; British Museum açıldı.

23 Ocak 1849;  Elizabeth Blackwell, tıp diploması alan ilk kadın oldu. 28 Ocak 1920; Osmanlı Mebusan Meclisi‘nin gizli oturumunda Mîsâk-ı Millî kabul edildi. 3 Şubat 1451; Osmanlı padişahı Fatih Sultan Mehmet tahta geçti. 5 Şubat 1936; Charlie Chaplin‘in son sessiz filmi ‘Modern Zamanlar’ gösterime girdi. 13 Şubat 1258; Hülâgû Han, Bağdat‘ı işgal etti. 18 Şubat 1451; Fatih Sultan Mehmet, ikinci kez tahta çıktı.

Bu tarihi olaylardan kaçını hatırlıyorsunuz?

Charlie Chaplin’in ‘Modern Zamanlar’ı gösterime girdiğinde doğanlar bugün 86 yaşında ve onların da bu olayı hatırlaması insanın doğası gereği mümkün değil. Burada yaşı tutanlar için en hatırlanabilecek olay Fidel Castro’nun Küba devlet başkanı olması.

Diğer tüm paylaştıklarımız, henüz hiçbirimiz Dünya’da değilken olanlar…

Bunları biliyor olmamızı ise; tarihe düştükleri notlarla bu olayları aradan geçen yüzyıllara rağmen öğrenmemize vesile olanlara borçluyuz.  

Bu çok kıymetli elbette. Çünkü tarihi bilmeden bugünkü toplumsal olayları anlayabilmek ve/veya yorumlayabilmek pek mümkün değil. Çünkü İnsan tarih okudukça sadece yaşadığı zamanın olmadığını, geçmişten geleceğe doğru bir akışın içinde kendisinin de bir aktör olduğunu kavrıyor. Tarihin tekerrür etmekten ziyade aslında olayların hala bitmediğini ve devam ettiğini anlıyor. Çünkü bir milletin geçmişte yaşadığı pek çok olay ve etken bugünkü toplumsal yapısını belirliyor.

Tüm bu nedenlerle de tarihi bilmek çok kıymetli oluyor haliyle.

***

Dergimizin 133. sayısında ilgi ile okuyacağınızı düşündüğümüz konular hazırladık yine.

Aybars Yılmaz makalesinde Ahilik Teşkilatının sadece bir esnaf dayanışma teşkilatı olmadığının aynı zamanda toplumun ihtiyaç duyduğu her alanda etki alanına sahip, önemli ve örnek teşkil eden bir yapı olduğunun altını çizdi…

Bizans Devleti’nin 8. yüzyılda manastırlar, keşişler ve ikonlar (putlar) başlığında yaşadığı teolojik olayları günümüze de ışık tutacak bir tarzla İbrahim Öge, Şehrengiz okurları için kaleme aldı…

Ekrem Hayri Peker Bursalıların hafızalarında tatlı anılar bırakmış şehrin köklü ve eski pastanelerini, bozahanelerini, tatlıcılarını kaleme aldı.

Fatma Acar büyük şair, yazar ve fikir adamı Ahmet Hamdi Tanpınar’ı biraz daha iyi anlamak üzere sayfalarımıza taşıdı…

Bursa’nın ilk özel okul kurucuları Mehmet İhsan ve Süheyla Çizakça’nın hikâyesini Kerim Bayramoğlu araştırdı…

TÜGİAD ve DOSABSİAD’ın ilk kadın başkanı ve iş insanı Nilüfer Çevikel ile yaptığımız röportajımızda hem kendisinden hem iş dünyasından, keyifle okuyacağınızı düşündüğümüz konularda konuştuk.

Şehremini bölümümüzde de yine şehrin önemli kurum ve yerel yönetimlerinden haberler sayfalarımızda yer aldı.

Keyifli okumalar.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.