SON DAKİKA
Hava Durumu

Tarih sadece geçmişi anlatmaz…

Yazının Giriş Tarihi: 25.06.2025 16:06
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.06.2025 16:07

Değerli okur,

Mayıs ayı, bu toprakların kaderini değiştiren önemli bir yürüyüşü hatırlatır bize…

19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkan Mustafa Kemal Atatürk, yalnızca bir kurtuluş mücadelesi değil, aynı zamanda bir uyanış başlatmıştır. Ardından gelen her tarih, bu milletin özgürlük iradesinin kilometre taşlarıdır.

22 Haziran 1919’da yayımlanan Amasya Genelgesi ise “Milletin istiklalini yine milletin azmi ve kararı kurtaracaktır” diyerek, tarihin seyrini değiştiren o büyük iradenin yazıya dökülmüş hâlidir.

Bugün, o iradenin mirasçıları olarak, bir yandan tarihimize sahip çıkıyor, bir yandan da kültürümüzü yaşatmaya, anlamaya ve anlatmaya devam ediyoruz. Şehrengiz Dergisi tam 16 yıldır bu yolda yürüyor.

Her sayımızda şehrin belleğinde kalan izleri, unutulmaya yüz tutmuş hatıraları ve yeniden anlamlandırılması gereken değerleri gün yüzüne çıkarıyoruz.

Bizler, tarihin yalnızca geçmişe ait olmadığını; kültürün, bugünü besleyen bir özne olduğunu biliyoruz.

Okurlarımızla birlikte çıktığımız bu yolculukta, her sayfada Bursa’nın, Anadolu’nun ve bu toprakların manevi değerlerinin izini sürerken, yolumuza kararlılıkla devam ediyoruz.

Özetle;

Tarih sadece geçmişi anlatmaz, geleceği inşa eder.

Ve kültürümüz, bu inşanın en güçlü harcıdır.

***

153. sayımızda yine keyifli konular hazırladık.

İçeriğimize kısa bir göz atalım:

Edebeyli İzzet Efe’yi tanır mısınız? Milli mücadelemizin Bursa’daki önemli isimlerinden olan ve Atatürk’ün bizzat elinden İstiklal Madalyası alan İzzet Efe’nin hikayesini, Araştırmacı Yazar Ekrem Hayri Peker kaleme aldı…

Peki, Bursa tarih sahnesine Bitinlerle mi çıktı? Dr Alper Can makalesinde, Bursa’nın erken dönem yerleşim tarihine ışık tutarken Bitinlerin, Friglerin ve Hellenlerin rollerini sorguladı…

Maarif Kolejlerinin Bursa’ya uzanan hikayesini kaleme alan Mimar-Araştırmacı Aytül Seyhan Dursunoğlu, okulun ilk mezunlarından biri olarak Bursa Anadolu Lisesi’nin tarihine ışık tuttu.

Ünlü ressamların ilhamını Bursa’dan aldıkları tablolarındaki mekanların peşine düşen Fotoğraf Sanatçısı Neslihan Sağır Çetin, bu kez şövalesini Bursa’ya kuran Avusturyalı ressam Rudolf Ernest ile Polonyalı Ressam Stanislaw Chlebowski’nin eserlerine mercek tuttu

Araştırmacı Yazar Uğur Ozan Özen çocukluk yıllarında İzmir’de başlayan ve Ankara ile Bursa’da şekillenen tiyatro yolculuğunu, devlet tiyatrolarının altın çağından salonlardaki izleyici profiline, kadife koltuklardan sahnede büyüye dönüşen oyunlara kadar uzanan anılarını, Şehrengiz okurlarıyla paylaştı.

Vefatının 300. yıl dönümünde; Mutasavvıf-Şair İsmail Hakkı Bursevi’yi anlatan Prof. Dr. Ali Namlı’nın ‘Evliyâ Burcu Bursa’da Parlak Bir Yıldız: İsmâil Hakkı Bursevî’ başlıklı, Prof. Dr. Mustafa Kara’nın da ‘İsmail Hakkı Bursevî’nin Muhammediyye Şerhi: Ferahu’r-Ruh’ başlıklı makaleleri de ilgiyle okuyacağınız konular arasında.

Bursa’nın köklü kurumları ve yerel yönetimlerinin güncel haberlerinin de yer aldığı dopdolu bir içerikle karşınızdayız.

Keyifli okumalar…

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    logo
    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.