16 ilde 8 ay boyunca kapsamlı etkinliklerin yapıldığı, 7’den 80’e herkesi tarih, kültür, sanat çatısı altında buluşturan ‘Türkiye Kültür Yolu Festivali’ ülkenin en büyük festivali.
Türkiye’nin uluslararası marka değerini yükseltmeyi amaçlayan bu festival ilk olarak 2021’de yapıldı
Her yıl 5 şehir ilave edilerek büyüyor.
Festivale 4. yılında Bursa da dâhil edildi...
Bu sene Adana ve Şanlıurfa’da başladı.
Üçüncü ayağı 1-9 Haziran tarihlerinde Bursa’da planlandı.
Sonra sırasıyla;
Samsun, Trabzon, Van, Nevşehir, Erzurum, Çanakkale, Gaziantep, Ankara, Konya, İstanbul, Diyarbakır, İzmir ve son olarak da Antalya’da olacak.
Her şehrin kültürel özelliklerinin de etkinlikler kapsamına alındığı, konserden sergiye farklı organizasyonlarla tamamlanacak 9’ar günlük festival programları var.
***
Tabi festivaller kentlere kimlik kazandırması ve cazip hale getirmesi açısından önemli.
Şehir sakinlerinin kültür ve sanat hayatı içerisinde olması motivasyon artırıcı.
Bir de sanatın, kültürün yeni nesile aktarılmasındaki rolleri büyük.
Kaldı ki festivaller şehirlerde ayrı bir ekonomik canlılık oluşturuyor.
Dünyanın en ünlü festivallerini bir düşünün:
Rio Karnavalı, 1723’ten beri devam ediyor. Günde 2 milyon insan sırf bu festival için Rio sokaklarında dolaşıyor. Dünyanın dört bir yanından turist akınına uğruyor.
Fransızların Mardi Gras kutlamaları, 1699’dan beri New Orleans’ta yapılıyor. Dünyanın en ünlü festivalleri/karnavalları arasında yer alıyor.
Venedik Karnavalı, kesin tarihi bilinmemekle birlikte yine çok eski yıllara dayanan ve her yıl çok sayıda turisti İtalya’ya çeken bir festival.
O nedenle uzun soluklu sürdürülebilir festivallerin turizm değeri de yüksek oluyor.
***
Kültür Yolu Festivali’nin tanıtım toplantısı yapılarak festival programı duyuruldu.
Toplantıya Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürü Selim Terzi, Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürü Kamil Özer, Bursa Devlet Tiyatrosu Müdürü Arzu Tan Bayraktutan, fenomenler ve basın çalışanları katıldı.
Festival programında kısaca şu etkinlikler yer alacak;
Türkiye Kültür Yolu Festival rotasının üçüncü ayağı Bursa’da 1 Haziran’da Panorama 1326 Fetih Müzesi önünde Fotomaraton ile başlayacak. Festival süresinde Bursa’nın fotoğrafları çekilecek.
Yunuseli Havaalanı, Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi, Prof. Dr. Mete Cengiz Kültür Merkezi gibi şehrin belli başlı noktalarında konserler olacak. Semicenk, Oğuzhan Koç, Madrigal, Bengü, Mert Demir, Simge, Can Bonomo konser verecek isimlerden bir kaçı. Hanlar Bölgesi ve Mevlevihane’de ilahiler, deyişler söylenecek.
Yeşilçam’ın unutulmaz sinema sanatçıları Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit, Selma Güneri, Ahmet Mekin ve Yusuf Sezgin söyleşilerle Bursalılarla buluşacak.
Sinema ve tiyatro alanında çeşitli atölyeler düzenlenecek.
Bursa’nın dört bir yanında sergi alanları oluşturulacak. İpek’ten çiniye Bursa kültürü sergilenecek.
Farklı sahnelerin tiyatro oyunları şehrimize gelecek.
Çocuklar içinse ‘çocuk köyü’ kurularak, 9 gün boyunca çok sayıda etkinlik düzenlenecek.
Kapsamlı program bilgisi festivalin internet sitesinden takip edilebilir.
***
Toplantıda konuşan Kültür ve Turizm Bakanlığı Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürü Selim Terzi, “16 şehirde yerel paydaşlarla bu etkinlikleri gerçekleştiriyoruz. Her sene 5 şehir ekleyerek festivalimiz büyümeye devam ediyor. Bursa’da da çok yoğun kültür mirası var. Bu yıl Bursa’yı da dahil ettik. 9 günlük bir festival. Avrupa Festival Birliği’ne üye olduk. Büyüklüğü açısından Avrupa’da böyle bir festival yok. Sanatın birleştirici gücünü ve şehirlere kattığı dinamizmi önemsiyorum. Çocuk ve gençlere yönelik etkinlikleri önemsiyorum. Kültürümüzün onlara aktarılması önemli. Festivale yurtiçinden ve yurtdışından İnfluencer’lar gelecek. Gastronomi etkinlikleri de var. Şehirlere ait yöresel lezzetlerin restoranların menüsüne girmesi amaçlanıyor” açıklamasını yaptı.
Sonrasında konuşan Bursa Valisi Mahmut Demirtaş ise “Kültür Yolu Festivali ülkenin en büyük festival programı. Bursa da bu yıl dâhil oldu. Kültür yolu rotasında yer almaktan mutluluk duyuyoruz. #Şehirdefestivalvar mottosuyla şehrin kültür sanat hayatına canlılık getirecek. Bursa, Uludağ etekleri ile Marmara Denizi kıyısı arasında uzanan müstesna bir şehir. Sanayisi, tarımı, turizmi, kültürü ile kadim bir şehir. Bursa’da Kültür Yolu Festivali ilimize, ülkemize hayırlı olsun” diyerek herkesi festivale katılmaya davet etti.
***
Uzun lafın kısası;
Bursa için festival vakti!