SON DAKİKA
Hava Durumu

Turizmin parlayan yıldızı: İnegöl

Eşsiz doğası, tarih ve kültür mirası ile görenleri kendine hayran bırakan İnegöl, Belediye Başkanı Alper Taban önderliğinde gerçekleştirilen vizyon projelerle, ülke turizminin yeni gözdesi olma yolunda ilerliyor…

Haber Giriş Tarihi: 18.03.2024 15:58
Haber Güncellenme Tarihi: 18.03.2024 15:58
Kaynak: P. Şehrengiz Dergisi
Turizmin parlayan yıldızı: İnegöl

Ülke ekonomisine sağladığı katkıyla sanayisi, bereketli topraklarının kokusunu taşıyan ürünleriyle tarımı, damaklarda bıraktığı lezzetle köftesi tartışmasız bir değer olan İnegöl, İnegöl Belediyesi’nin katma değeri yüksek projeleri ile sağlık ve doğa turizminde de kendini ispatladı.

Şifalı sularıyla Oylat Kaplıcaları, Türkiye’nin en uzun mağarası olma özelliği taşıyan Oylat Mağarası, asırlar öncesini günümüze taşıyan tarihi eserleri ve geçmişe ışık tutan müzeleri, adrenalin tutkunlarını kendine hayran bırakan Doğa Sporları ve Turizm Merkezi (DOSTUM), eşsiz doğal güzellikleri, yaylaları ve kanyonları, merkezde hayat bulan sosyal yaşam alanları ile İnegöl, turizmin parlayan yıldızı olarak göz kamaştırıyor.

ŞİFA VE HUZURUN ADRESİ

İnegöl’ün şifalı incisi Oylat Kaplıcaları; dertlere derman olan kaynak suyuyla birlikte yeşil örtüsü ve bol oksijeniyle adeta bir terapi merkezi… Şehir merkezine 27 kilometre uzaklıkta bulunan Oylat; envaı çeşit ağaç ve bitkiden meydana gelen ormanlarıyla ziyaretçilerine doyumsuz doğa güzellikleri ile huzur sunuyor.

Oylat civarında bulunan tarihi kalıntılar, kaplıcanın Roma dönemine kadar uzandığını gösterir. Kaplıcanın şifalı suları; cilt hastalıkları, romatizma, tansiyon, eklem iltihaplanması, strese bağlı rahatsızlıklar, kireçlenme gibi hastalıkların tedavisine yardımcı olur. Şifalı sularının yanı sıra Oylat, yemyeşil vadisi ile eşsiz doğa manzaralarına sahip. İnegöl Belediyesi tarafından düzenlemesi yapılan Oylat köylü pazarında ise çevre köylülerin kendi ürettiği doğal ve geleneksel ürünlerin yanı sıra pek çok hatıra ve hediyelik eşya satılıyor. Bölgede konakla yapmak için de çok sayıda tesis, otel ve apart mevcut.

3 MİLYON YILLIK MAĞARA

3 milyon yaşındaki, tamamı doğal oluşum olan Oylat Mağarası da bölgeye gelen turistlerin uğrak noktası… Uzunluğu 750 metre, yüksekliği ise 93 metre olan bu mağara; astım, nefes darlığı, bronşit gibi rahatsızlıklara iyi geliyor. İçeride bulunan sarkıt ve dikitlerin 1 santimetresi yaklaşık 16 yılda oluşurken, mağara sıcaklığı yaz kış +18 derece olup, nem oranı yüzde 90 seviyesinde.

OSMANLI’NIN İLK ŞEHİDİ

Osmanlı’nın beylikten devlete geçişinin en yakın şahitlerinden olan İnegöl, o dönemlerden bu yana izlerini hala taşıyor. Osmanlı hanedanının ilk şehidi olan; Osmangazi’nin yeğeni, Savcı Bey’in oğlu Baykoca (1268- 1284) İnegöl’de metfun. Bir ilkbahar gecesi Osman Bey’in bir miktar kuvvet ile ansızın kaleyi basmak için yola çıktığını haber alan Rum tekfuru, pusu kurarak onları bekler. 9 Mart 1284’de, pusu kurulan yerde kanlı bir savaş olur ve bu savaşta Baykoca şehit düşer. Bu savaş, Osmanlı tarihinin de başlangıcı sayılır.  Baykoca, Osmanlı soyundan verilen ilk şehit olmuştur. Baykoca’nın kabri, bugün İnegöl’ün Hamzabey kırsal Mahallesi’nde bulunmaktadır.

TÜRBELER VE TARİHİ YAPITLAR

İnegöl, Baykoca’nın yanı sıra tarihte iz bırakmış pek çok kahramanın yattığı şehir... Özellikle Osmanlı’nın kuruluş yıllarında, bu döneme ait isimlerin kabirleri şehrin farklı mahallelerinde bulunuyor. İnegöl’ün Fatihi olarak da bilinen Osmangazi’nin silah arkadaşı Turgut Alp bunlardan biri. Turgut Alp’in türbesi, İnegöl Belediyesi tarafından restore edilerek turizme kazandırıldı. Bölgede bir sosyal tesiste hayata geçirilirken, İnegöl’ün fatihi özellikle hafta sonları kalabalık ziyaretçilerini ağırlamaya başladı.

Aynı zamanda Osmanlı döneminde yapılan pek çok eser şehrin farklı noktalarında günümüze kadar ulaşmıştır. İshakpaşa Külliyesi bunlara önemli bir örnek. İshakpaşa Camisi ve kapalı çarşı bölgesi adeta tarihi günümüze taşır… Yine şehrin pek çok noktasında geçmişten günümüze ulaşan tarihi yapıtlar mevcuttur.

 

İNEGÖL KENT MÜZESİ

Kentin turizm adına gelişimi yönünde yerel idarenin attığı en önemli adımlardan biri, Türkiye’de kurulduğu dönemde ilk ilçe kent müzesi olma özelliğini taşıyan İnegöl Kent Müzesi. 2009 yılında açılan müze, adeta şehrin geçmişine ışık tutan ve geçmişle geleceği buluşturan bir mekan konumunda. Tamamı ilçe halkının bağışladığı tarihi değere sahip envanterlerle oluşturulan müze, bugüne kadar yüzbinlerce misafiri ağırladı. Yoğun bir ziyaretçi sirkülasyonunun olduğu tarihi müze, şehrin eski belediye binası olan ve restore edilen tarihi bir binada kuruldu. Bu müzenin hemen arka kısmında da şehrin simgesi olan mobilya sektörünün tarihinin canlandırıldığı İnegöl Mobilya ve Ağaç Sanayi Müzesi yer alıyor. Bu müze de 2014 yılında açıldı ve Dünyada ilk Mobilya Müzesi olma özelliği taşıyor. Müzede İnegöl Mobilyasının geçmişten günümüze hikayesi canlandırmalarla anlatılıyor.

DOSTUM’LA DOĞADA OL

İnegöl Belediyesi; sanayi ve tarımın ön plana çıktığı şehirde turizm alanında attığı adımları sınırlandırmayarak farklı özellikleri de şehre kazandırmayı başarmış. İnegöl Belediyesi Doğa Sporları ve Turizm Merkezi (DOSTUM) bunlardan biri. Şehrin doğal güzellikleriyle insanları buluşturan merkez, Yeniceköy Mahallesinde bulunuyor. 13 ayrı branşın yer aldığı merkezde yamaç paraşütünden bungalov evlere, okçuluktan balıkçılığa, bisiklet, ATV, motocross, kampçılık, havacılık gibi pek çok alanda hizmet veriliyor. Göl kenarında bulunan tesisleriyle de bulunmaz bir nimet.

Ayrıca İnegöl, yamaç paraşütü konusunda ayrı bir özelliğe de sahip. 2 bin 222 rakımlı Aktaş Tepesi, Türkiye’de eşi benzeri bulunmayan 3 yöne uçuş imkanı veren bir alan. Bu özelliğiyle de İnegöl tercih edilen şehir konumunda.

ASIRLIK LEZZETLER

İnegöl tüm bu değerlerini, şehre gelen her ziyaretçinin mutlaka tadına bakmadan dönmediği İnegöl Köftesiyle taçlandırıyor. Namı ülke sınırlarını aşmış olan İnegöl Köftesi, lezzeti ve sunumuyla tadına bakanları kendine hayran bırakırken, İnegöl Belediyesi’nin girişimleriyle şehrin 95 kırsal mahallesi tek tek taranarak reçeteleri oluşturulan ve yeniden gün yüzüne çıkarılan 150 yöresel lezzetin sunulduğu ‘Gastro İnegöl’ restoranı da, gastronomi alanında da İnegöl’ü öne çıkarıyor. Coğrafi işareti alınan İnegöl Kuru Fasulyesi, İnegöl Sütlü Kadayıfı gibi lezzetler, tadına bakanların damaklarında eşsiz bir lezzet bırakıyor.

YENİ YAŞAM ALANLARI

İnegöl’de var olan turizm değerlerinin yanı sıra, şehre Başkan Alper Taban önderliğinde yeni turizm alanları da kazandırılıyor. Mesudiye Mahallesinde Bedre Su Deresi boyunca yaklaşık 1 km’lik hat üzerinde hayata geçirilen Kanal İnegöl projesi bunlardan biri. Aynı zamanda şehrin kuzeyinde 481 dönüm alan üzerinde Bursa’nın en kapsamlı ve en büyük Millet Bahçesi yükseliyor. Boğazköy Barajı mevkiinde Ada Park, Oylat bölgesinde cam seyir terası, Fevziye kırsal mahallesinde Fevziye Orman Parkı, Başalan yaylası mevkiinde Karanlık Gözyüzü Parkı gibi projelerle İnegöl güçlü bir çekim merkezi haline dönüşüyor.

BAŞKAN’DAN DAVET

Belediye Başkanı Alper Taban, doğa ve sağlık turizmi başta olmak üzere tarih, kültür, gastronomi alanlarında turizmin yükselen değeri konumundaki İnegöl’e her yıl yüzbinlerce turistin geldiğini ve özellikle Oylat’ın yurt dışından dahi müdavimleri olduğunu belirterek şu daveti yaptı:

“Bizler yerel yönetimler olarak şehrimizin bu değerlerini daha da parlatma, İnegöl’e sanayi ve tarım şehri unvanının yanında turizm kenti unvanını da kazandırmanın gayreti içerisindeyiz. İstiyoruz ki ülkemizin dört bir yanından misafirlerimiz gelip bu güzelliklere şahit olsun. Gelen tüm misafirlerimize de bizim gönüllü turizm elçimiz olun, gördüklerinizi kendi şehirlerinizde anlatın diyoruz. Buradan bir kez daha tüm yurttaşlarımızı şehrimize davet ediyorum. Gelin bu doğal güzellikleri, şifalı sularımızı, tarihi değerlerimizi, adrenalin dolu aktivitelerimizi birlikte yaşayıp, güzel anılar biriktirelim.”

Kaynak: P. Şehrengiz Dergisi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.