SON DAKİKA
Hava Durumu

ŞEHRENGİZ'İN 13. YILI KUTLU OLSUN.

‘Türkiye’nin en iyi yerel tarih ve kültür dergisi’ sloganı ile çıktığımız bu yolda Bursa’da en uzun süreli yayınlanan yerel dergi olarak hep birlikte bir ilki başardık.

Haber Giriş Tarihi: 10.05.2022 16:32
Haber Güncellenme Tarihi: 11.05.2022 17:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursasehrengiz.com/
ŞEHRENGİZ'İN 13. YILI KUTLU OLSUN.

Asuman Kurt Öge

15 Nisan 2010’da Şehrengiz’in ilk sayısıyla ‘merhaba’ demiştik siz değerli okurlarımıza.

“Yapamazsınız” diyenlere inat; 12 yılda 133 sayıyla tarihe not düştük, önemli ve özel makalelerde buluştuk. Bursa’ya dair pek çok olayı, izlerini takip ettiğimiz çok kişiyi birlikte tanıdık, öğrendik.

Takdir gördük, ödüller aldık. Sadece Bursa’dan değil, farklı pek çok ilden, yurtdışından dergimize abonelerimiz oldu ki Harvard Üniversitesi kütüphanesi halen bunlardan biri… 

‘Türkiye’nin en iyi yerel tarih ve kültür dergisi’ sloganı ile çıktığımız bu yolda Bursa’da en uzun süreli yayınlanan yerel dergi olarak hep birlikte bir ilki de başardık.

Tarihe ve kültür birikimine olan merakımızı paylaştık.

Elinizdeki 134. sayı ile 13. yılına giren dergimiz adına; bu yolda bizi yalnız bırakmayan yazarından okuyucusuna, desteğini esirgemeyen tüm dostlara, paydaşlara teşekkürü borç biliriz.

Şehrengiz’in yıl dönümü kutlu olsun.  

*** 

23 Nisan 1920Millet iradesini temsilen T.B.M.M.’nin açıldığı ve Türk milletinin egemenliğini ilan ettiği tarihin bu ay 102. yıl dönümü. 1924’te ise Atatürk, 23 Nisan tarihinin bayram olarak kutlanmasına karar vermiş ve bu anlamlı günü çocuklara armağan etmişti.

Ve…

6 Nisan 1326… Osman Gazi’nin kuşatma altına aldığı, oğlu Orhan Gazi’nin fethettiği Bursa, beylikten devlete geçişin simgesi, ulu şehir… Fetihten itibaren 39 yıl Osmanlı Devleti’ne başkentlik yaptı. Her dönem önemini korudu. Şimdi fethin 696. Yılındayız.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile Bursa’nın fethinin 696. yıl dönümü hepimize kutlu olsun.

***

Bu sayımızın içeriğine gelince; 

Fethin yıl dönümünde özel bir makale sayfalarımızda yer alıyor. Araştırmacı-Yazar ve Yeniçağ Tarihi Uzmanı Hakan Yılmaz Osman Gazi’nin Yenişehir’de kendi adına darp ettiği sikkenin ortaya çıkış hikâyesini ve detaylarını kaleme aldığı geniş kapsamlı makalesi oldukça önemli ve ilginizi çekecek…

Yazar Ekrem Hayri Peker, bu araştırma yazısında padişahların bile özel etkinliklerinden olan avcılık kültürünü, Bursalı av merakı olan önemli isimleri, anıları sayfalarımıza taşıdı.

Araştırmacı Yazar Kerim Bayramoğlu Bursa’nın unutulmaz valilerinden biri olan Haşim İşcan’ın hayatını, kente yaptığı hizmetleri, dönemin siyasi atmosferinde yapmak istediği hizmetlere karşı duruşları, görüşleri içeren detaylı bir makale hazırladı.

Bursa’nın en eski sahaf ve kitapçılarından sonra matbaalarını araştırmaya başlayan Araştırmacı Yazar Uğur Ozan Özen bu sayıda Hayrettin Varanoğlu’nu ve matbaasının kuruluş öyküsünü kaleme aldı.       

58. Kütüphane Haftası’na özel Çevirmen Ayşegül Eliaçık GüdükLala Şahin Paşa Çocuk Kütüphanesi’ni anlatırken,  Kitapçı Süleyman Kaymaz Bursa’da ilk defa yapılan ‘kitap mezatı’nı kaleme aldı.

Keyifli okumalar.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.