Bursa Kültür Yolu Festivali'nde Bursa sanatla ışıldıyor

Bursa Kültür Yolu Festivali, dördüncü gününde geçmişten günümüze kültür ve sanatla dolu etkinlikler sundu. Opera gösterileri, müzikaller, genç müzisyen performansları ve çocuklar için özel etkinlikler gerçekleşti. Ziyaretçiler çeşitli sanatsal etkinliklerle buluştu.

Haber Giriş Tarihi: 02.07.2025 13:44
Haber Güncellenme Tarihi: 02.07.2025 13:44

BURSA KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ DÖRDÜNCÜ GÜNÜNDE DE TARİHİ DOKULARA HAYAT, MEYDANLARA COŞKU KATTI.

Antalya Devlet Opera ve Balesi, Sadık Şendil’in kaleme aldığı, Atilla Özdemiroğlu’nun besteleri veSevgi Sanlı’nın şarkı sözleriyle zenginleşen “7 Kocalı Hürmüz” müzikalini; müzik, dans ve tiyatroyu bir araya getirerek, 19. yüzyıl atmosferiyle Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Osmangazi Salonu’nda sahneye taşıdı. Yönetmenliğini Fatih Şanal’ın üstlendiği, ataerkil bir düzende kendi alanını açan Hürmüz’ün altı kocasıyla kurduğu düzenin, aşk ile sarsılışını konu alan müzikal; dinamik rejisi ve görsel tasarımıyla izleyicilerden tam not aldı. Birbirinden farklı tarzları, Anadolu’nun müziği ve bağlaması ile buluşturan, birçok önemli isim ile yaptığı iş birlikleriyle uluslararası bir üne kavuşmuş usta müzisyen Coşkun Karademir, inovatif yeni projesi “Etnik Sinyaller” ile Ahmet Vefik Paşa Bursa Devlet Tiyatrosu’nda müzikseverlerle buluştu.

Türk Müziğinin seçkin eserlerinin gençler tarafından üst düzeyde icra edilmesini teşvik etmek amacıyla, Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen “III. Genç Ses Yarışması Finali” Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Orhan Gazi Salonu’nda gerçekleşti. Geleneksel Sanatlar Derneği’nce hayata geçirilen “Bursa İpekçiliğinde Sorunlar ve Gelecek Perspektifleri Paneli”, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Hüdavendigar Salonu’nda gerçekleştirildi. Panelde, Bursa’nın köklü ipekçilik geleneği ele alınarak sektörde yaşanan güncel sorunlar ve geleceğe yönelik çözüm önerileri masaya yatırıldı.

Yazar Murat Moroğlu, “Kitaplar, Sorular ve Heykeller” okuma etkinliği ile Bursa İl Halk Kütüphanesi’nde edebiyat ilgilileriyle bir araya geldi. Elif Aydın’ın “Ebru ve Cilt Sanatı”, Kübra Kaya’nın “Filografi Sanatı” ve Sevinç Aktaş’ın “Çini Sanatı” eserlerinden oluşan “Sanatımda Miras Var” Sergisi, geleneksel sanatların derinliğini Bursalılarla buluşturmak üzere Hüsnü Züber Gençlik Merkezi’nde ziyarete açıldı.Uluumay Vakfı da “Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Başlıklar” Sergisine ev sahipliği yaptı.Unesco Derneği’nde düzenlenen “Ebru Atölyesi”nde hayal güçlerini suya nakşeden katılımcılar, İpek Özsoy Minyatür Atölyesi’nde minyatür çalışmaları konusunda eğitim aldı.

“ÇOCUK KÖYÜ”NDE SANAT VE EĞLENCE BİR ARADA Hüdavendigar Kent Parkı’nda, birbirinden renkli aktiviteler, atölye çalışmaları, sahne gösterileri,tiyatrolar, oyun alanları ve daha birçok etkinlikliğin yer aldığı “Çocuk Köyü” minik misafirlerini ağırlamaya devam ediyor. Çocuklar, festivalin dördüncü gününde, “Maceracı Yüzgeçler” çocuk tiyatrosu ile sanat ve eğlence dolu bir gün geçirirken, Karagöz Akademi-Pirinçhan’da düzenlenen “Karagöz Tasvir Yapım Atölyesi”nde geleneksel sahne sanatlarını tanıma fırsatı bularak yaratıcılıklarını keşfettikleri deneyimler yaşadı. Bursa Arkeoloji Müze Bahçesi ve Teşhir Alanı’nda gerçekleşen “Kültür Koruyucuları” etkinliğinde ise arkeoloji ve kültürel mirası koruma konularında bilinçlendi.

FESTİVAL RÜZGARI SOKAKLARI SARDI Festival kapsamında Korupark AVM’ye yerleştirilen piyanolarda gençler, “Sen de Çal” projesi kapsamında yeteneklerini sergiledi. “Sen de Söyle” kabininde ise Bursa’nın yeni yıldızı olabilmek için ilk adımlarını attı.Cumhuriyet Meydanı, Zafer Plaza AVM ve Bursa Kent Meydanı önünde kurulan “Sokak Sahne”de genç müzisyenler performanslarını izleyicilerle buluşturdu. Zafer Plaza’da yer alan “Karaoke Kabini”de ziyaretçilerine müzikle dolu zamanlar yaşattı. Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Parkı’nda kurulan “Artmeydan”da ressamlar eserlerini halkla iç içe resmetti.