SON DAKİKA
Hava Durumu

Darüşşafaka, Bursa Erkek Lisesi’nde tarihi yeniden yaşattı

Darüşşafaka Eğitim Kurumları, Mustafa Kemal Atatürk’ün 27 Ekim 1922 tarihinde Bursa’da öğretmenlere hitaben yaptığı tarihî konuşmanın 100. yılında bu önemli olayı yeniden yaşattı ve tarihe mal olmuş öğretmenleri andı.

Haber Giriş Tarihi: 24.11.2022 13:50
Haber Güncellenme Tarihi: 24.11.2022 16:32
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursasehrengiz.com/
Darüşşafaka, Bursa Erkek Lisesi’nde tarihi yeniden yaşattı

Türkiye’nin eğitim alanındaki ilk sivil toplum kuruluşlarından biri olarak 159 yıllık köklü tarihe sahip Darüşşafaka Cemiyeti; annesi veya babası hayatta olmayan, maddi olanakları yetersiz, yetenekli öğrencilere tam burslu ve yatılı eğitim fırsatı veriyor. 

Köklü geçmişiyle Türkiye tarihine de tanıklık eden Darüşşafaka Eğitim Kurumları; 24 Kasım Öğretmenler Günü sebebiyle, bundan 100 yıl önce işgal altındaki İstanbul’dan Mustafa Kemal Atatürk’ü ziyaret etmek için yola çıkan ve Mudanya iskelesine adım atan 472 ilkokul öğretmeninin Bursa gezisini birebir yaşayarak Kurtuluş Savaşı’nın kahraman öğretmenlerini andı. 

Darüşşafaka Eğitim Kurumları Genel Müdürü Ebru Arpacı, Darüşşafakalı öğretmen ve yöneticilerin katıldığı etkinlik; Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 27 Ekim 1922 tarihinde ve Darüşşafakalı Kemalettin Sami Paşa’nın (Gökçen) ise 29 Ekim’de 472 ilkokul öğretmenine yaptıkları tarihî konuşmaların 100. yılı anısına organize edildi ve o dönem yaşanılan olaylar yeniden yaşatıldı.

Darüşşafakalı öğretmenler tarihin izini sürdü

1922 Ekim’inde İstanbul’dan Bursa’ya, Mustafa Kemal Atatürk’ü ziyaret etmek için yola çıkan 472 öğretmenin izinden giden Darüşşafaka Eğitim Kurumları yöneticileri ve öğretmenleri, 100 yıl önce olduğu gibi önce deniz yoluyla Mudanya’ya gitti ve 472 öğretmenin ayak bastığı iskelede tüm Kurtuluş Savaşı’nın kahramanlarını andı. 

Ardından, Mustafa Kemal Atatürk’ün farklı yıllarda iki kez ziyaret ettiği Bursa Erkek Lisesi’ne giden Darüşşafaka öğretmenleri, Bursa Erkek Lisesi’nin tarihî balkonunda, Mustafa Kemal Atatürk’ün 27 Ekim 1922’de öğretmenlere yaptığı tarihî konuşmayı canlandırdı. Darüşşafakalı öğretmenler, Darüşşafaka mezunu olan ve Atatürk’ün yanındaki önemli askerler arasında yer alan Kemalettin Sami Paşa’yı da unutmadı. 

Atatürk’ün ağzından “Yarın Cumhuriyeti ilan edeceğiz!” müjdesini ilk duyan 7 kişi arasında bulunan Darüşşafakalı Kemalettin Sami Paşa’nın öğretmenlere yaptığı tarihî konuşma da Bursa Erkek Lisesi’nin bahçesinde Darüşşafaka öğretmenleri tarafından günün anısına tekrar okundu. 

50 yıllık hayatının yaklaşık 20 yılını okullarda, 20 yılını orduda ve savaşlarda, 10 yılını da Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk Berlin Sefiri olarak geçiren Kemalettin Sami Paşa’nın tarihî konuşması, Darüşşafaka öğretmenleri tarafından şu cümlelerle bir kez daha hatırlatıldı:

“Hanımlar, Efendiler,

Bu samimi mecliste orduyu temsil eden yalnız ben bulunuyorum. Bunun için size birkaç söz de ben söylemek istiyorum. Kesinlikle emin olunuz ki ordu, zaferini millete güvenerek gerçekleştirmiştir. Zaten ordu ile milletin farkı yoktur. Siz bizsiniz, biz de siziz. Bu nedenle bu harikaları gösteren, bu zaferi kazanan sizsiniz, biz değiliz. Biz sizin gölgeniziz. Siz emrettiniz, biz yaptık.

Ben bu zaferin hazırlayıcıları arasında ilkin öğretmenleri, sonra kumandanları sayacağım. Dünyaya geldiğimizde hepimiz aynıydık ve hepimiz çocuklukta Allah’ın verdiği doğal bir zekâya sahiptik. Büyük kumandanları yaratan, yetiştiren okuldur. Başarılarımızı hepimiz okullara ve siz öğretmenlere borçluyuz.”

Cumhuriyetten bugüne gelinmesinde en büyük emeğin ve gücün öğretmenler ile eğitimde olduğunu vurgulayan Darüşşafaka öğretmenleri, 24 Kasım Öğretmenler Günü’nün öncesinde bu özel günü tarihe yolculuk yaparak yaşamanın mutluluğunu yaşadılar. 

Darüşşafaka Hakkında

Türkiye’nin eğitim alanındaki ilk sivil toplum kuruluşlarından biri olan Darüşşafaka Cemiyeti; annesi veya babası hayatta olmayan, maddi olanakları yetersiz ve yetenekli öğrencilere kaliteli eğitim olanağı tanıyarak onların yaşamlarını değiştiriyor. “Eğitimde Fırsat Eşitliği” misyonuyla 1863 yılından bu yana çalışan Cemiyet, bugüne kadar binlerce çocuğun Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nda çağdaş koşullarda okumasını ve yükseköğrenimleri esnasında burs almasını sağladı. Tarihi boyunca ülkenin gelişiminin bireylerin gelişmesine paralel olacağı ilkesiyle hareket eden ve “eğitimle değişen yaşamlar” misyonunu benimseyen Cemiyet, 10 yaşında ailelerinden emanet aldığı çocukların; Atatürk ilkelerine bağlı, yaşam boyu öğrenen, araştıran, sorgulayan, çağdaş, özgüvenli ve topluma karşı sorumlu bireyler olarak yetişmesini sağlıyor. 

Bugün Türkiye’nin dört bir yanından sınavla belirlenen 1000’e yakın öğrenci, İstanbul Maslak’taki Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nda 8 yıl boyunca tam burslu ve yatılı okuyor. Yabancı dil ağırlıklı kaliteli bir eğitim sürecinden geçen öğrenciler, sosyal ve kültürel anlamda da tam donanımlı bireyler olarak yetişiyor.

2015 yılında Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi (ECOSOC) tarafından Özel Danışmanlık Statüsü’ne layık görülen Darüşşafaka Cemiyeti, yine Birleşmiş Milletler’in en büyük sosyal sorumluluk projelerinden biri olan UN Global Compact üyesidir. 2013 yılında kurumsal yönetim derecelendirme çalışması yaptırarak yönetiminin şeffaflığını, hesap verebilirliğini ve sürdürülebilirliğini belgeleyen ilk sivil toplum kuruluşu olan Darüşşafaka Cemiyeti; 2018 yılında notunu 9,50'ye, 2019’da 9.54’e, 2020’de 9,66’ya, 2021 yılında ise 9,74’e yükseltmiştir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.